Bitcoin is dood tijdlijn

Bitcoin-is-dood-tijdslijn

Hieronder de Bitcoin-is-dood tijdlijn met daarin herhalende bubbel-en dood verklaringen en de Bitcoin prijsniveaus. Hierin is te zien dat Bitcoin op een bodem van een cyclus dood wordt verklaard en op de toppen van een cyclus een bubbel verklaring krijgt. Onder het figuur een uitleg per jaar.

 

2011: De eerste doodverklaring

In de vroege dagen van Bitcoin, kwam de eerste Bitcoin doodverklaring van een bekende econoom Paul Krugman. Hij beweerde dat Bitcoin geen enkele waarde had en dat het uiteindelijk zou instorten. Hoewel zijn voorspelling destijds veel aandacht kreeg, bleek het niet waar te zijn. Bitcoin bestond 2 jaar en maakte indruk als betaalmiddel en ook omwille van de prijsactie die van $0,01 naar $0,49 ging.

2013: De Mt. Gox-ramp

In 2013 werd de grootste Bitcoin-beurs op dat moment, Mt. Gox, gehackt en waardoor deze failliet ging. Dit leidde tot een enorme daling van de Bitcoin-prijs en veroorzaakte paniek onder investeerders. Veel no-coiners verklaarden dat dit het einde van Bitcoin betekende en dat het een bubbel was die was gebarsten. Ondanks deze tegenslag wist Bitcoin echter weer op te veren en zijn weg naar herstel te vinden. Het omvallen van een beurs heeft niets met Bitcoin te maken. Een beurs is een gecentraliseerd systeem dat los staat van het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin. Je kunt Bitcoin bezitten zonder beurs of platform ertussen. Je kunt het zelf minen, bijvoorbeeld. 

 

2017: De ICO-zeepbel

Tijdens de ICO-hype in 2017, waarbij veel nieuwe cryptocurrencies werden gelanceerd, verklaarden veel no-coiners dat Bitcoin slechts een onderdeel was van een grotere bubbel die op het punt stond te barsten. ICO staat voor initital coin offering, ook wel een lancering van een nieuwe altcoin. Ze wezen op de enorme prijsstijgingen en de wildgroei van nieuwe projecten als bewijs dat de hele markt onhoudbaar was. Hoewel sommige projecten inderdaad faalden, bleef Bitcoin standhouden en herstelde het zich na een tijdelijke prijsdaling. De ICO bubbel had ongeveer dezelfde kenmerken van de internetbubbel in 2001, waar veel nieuwe projecten ontstonden, en ten onder gingen maar waar er ook zeer fundamentele projecten waren die nu nog steeds bestaan. De ICO bubbel was een shake-out van slechte spelers.

 2018: Langdurige bearmarkt

Na de piek van Bitcoin in december 2017 begon de cryptomarkt in 2018 aan een langdurige bearmarkt. De prijs van Bitcoin had neerwaartse prijsactie en leek niet meer op te veren. No-coiners verklaarden opnieuw dat dit het einde van Bitcoin betekende en dat het nooit meer zou herstellen. Toch bleef Bitcoin veerkrachtig en begon het langzaam aan een gestage opwaartse prijsbweging. De bearmarket hoorde bij de cyclus van Bitcoin. Door de lange bearmarket hadden investeerders de kans om een lange tijd op lage prijsniveaus te kopen. Dit zorgde voor een aanloop voor een ongekende bullmarket in 2021 die dus pas 3 jaar later uitspeelde.

 

2020: De COVID-19-pandemie

De wereldwijde COVID-19-pandemie zorgde voor een economische neergang, paniek, onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten. Bitcoin werd niet gespaard en kende een aanzienlijke prijsdaling. No-coiners grepen deze gelegenheid aan om opnieuw te verklaren dat Bitcoin dood was en dat het geen toekomst had. Bitcoin crashte in 2020 even om vervolgens te corrigeren naar ongekend hoge prijsniveaus in 2021. De lockdowns zorgde ervoor dat mensen konden blijven werken met een salaris terwijl ze het niet uit konden geven. Daarnaast was er een toestroom van geld via overheden die pandemie-fondsen uitkeerden aan consumenten en ondernemers die vervolgens (een deel van) dat geld investeerden in Bitcoin. De 2021 bullrun bereikte een top van $69.000 vanaf een crash-niveau van $4.000 in 2020.

2022 crashes van platformen

In 2022 werden er een aantal malafide platformen ontmaskerd. Dat zorgde ervoor dat investeerders hun fondsen terugtrokken waardoor er een meer dan 12 maanden lange bearmarket ontstond. Daarbij werd er een "war on crypto" in de VS verkondigd waar door ongefundeerde regelgeving het kopen van Bitcoin en andere crypto werd belemmerd. 

2023 herstel prijsniveau

In het begin van 2023 veerde de koers in een week tijd op terug naar het oude prijsniveau van $17.000 naar $30.000. In 2023 werd dat prijsniveau behouden en was er een opwaartse prijsactie tot $35.000 per Bitcoin. Er wordt verwacht dat de koers in 2024 volledig is hersteld omdat de Bitcoin halving in april 2024 op de agenda staat, waardoor er minder Bitcoin in circulatie komt terwijl de vraag van onder andere instituten groter wordt. De fair value van Bitcoin rondom de halving staat volgens het stock-to-flow model op $100.000 per Bitcoin.

2024 Verdubbeling van Bitcoin waarde in Q1

In 2024 beweegt Bitcoin naar een $70.000 niveau in 7 maanden tijd. Dat betekent meer dan een verdubbeling in de waarde van 2023. In 2024 vind de Bitcoin halving plaats dat historisch gezien het startschot is voor een bullmarket met een parabolsiche bullrun in 2025.