Bitcoin theorie

Verdiep je in Bitcoin theorie zoals modellen, termen en begrippen die er bestaan in het cryptodomein. Download belangrijke Bitcoin rapporten en anticipeer op de Bitcoin bullrun en een toekomst met Bitcoin door voorkennis. Via onze theoretische beschrijvingen kun je meer leren over de fundamenten van Bitcoin, het marktjargon en prijsvoorspellingen die voortkomen uit rapporten van bekende analisten.

Bitcoin is dood tijdlijn

Hieronder de Bitcoin-is-dood tijdlijn met daarin herhalende bubbel-en dood verklaringen en de Bitcoin prijsniveaus. Hierin is te zien dat Bitcoin op een bodem van een cyclus dood wordt verklaard en op de toppen van een cyclus een bubbel verklaring krijgt. Onder het figuur een uitleg per jaar.

Lees meer »

Wat is het Mesh netwerk en hoe werkt dat voor Bitcoin

Een mesh netwerk is een netwerkstructuur waarin nodes (zoals computers, smartphones, routers) direct met elkaar communiceren en samenwerken om data door het netwerk te sturen. In plaats van dat alle communicatie via een centrale router of server verloopt, kan elke node in een mesh netwerk met elke andere node verbinden, wat zorgt voor een gedecentraliseerde en robuuste netwerktopologie.

Lees meer »

Wat is staking en hoe kun je passief inkomen uithalen

Staking is een proces waarbij houders van bepaalde cryptocurrencies hun munten vastzetten (of "staken") om het netwerk te ondersteunen en transacties te valideren. Dit gebeurt meestal in blockchains die gebruik maken van een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme, in plaats van Proof of Work (PoW) zoals bij Bitcoin. In ruil voor het staken van hun munten ontvangen stakers beloningen, vaak in de vorm van extra tokens of een deel van de transactiekosten.

Lees meer »

Wat zijn Stablecoins en hoe gebruik je ze

Stablecoins zijn een type cryptovaluta dat is ontworpen om een stabiele waarde te behouden, vaak gekoppeld aan een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar (USD), de euro (EUR) of andere waardevolle activa. In tegenstelling tot andere cryptovaluta zoals Bitcoin, die berucht zijn om hun volatiliteit, streven stablecoins ernaar om prijsschommelingen te minimaliseren. Er zijn verschillende soorten stablecoins:

Lees meer »

Hoe kun je fiatgeld onrampen op een centrale en decentrale exchange

Het proces van het omzetten van fiatgeld (zoals euro's of dollars) naar cryptovaluta en deze naar een decentrale exchange (DEX) sturen, omvat verschillende stappen. Je kunt dat via een centrale wallet regelen of op andere decentrale manieren. Hieronder vind je een gedetailleerde beschrijving van de mogelijkheden en de stappen die je moet nemen om fiatgeld op een decentrale exchange te krijgen.

Lees meer »

Wat is een MetaMask wallet

MetaMask is een populaire decentrale crypto wallet en een browserextensie die gebruikers toegang geeft tot het Ethereum-netwerk. Hier zijn de belangrijkste punten over MetaMask in het cryptodomein:

Lees meer »

Hoe kun je fiatgeld onrampen met Moonpay

MoonPay is een fintech-bedrijf dat diensten aanbiedt waarmee gebruikers gemakkelijk cryptocurrencies kunnen kopen en verkopen. Het bedrijf richt zich op het vereenvoudigen van de toegang tot de cryptomarkt door gebruikers in staat te stellen om digitale valuta te kopen met traditionele fiat-valuta zoals USD, EUR, en andere via verschillende betaalmethoden zoals creditcards, bankoverschrijvingen, en zelfs mobiele betalingen.

Lees meer »

Wat zijn Blackswan events

Een blackswan-event is een onverwacht evenement in het crypto-domein en/of daarbuiten waar investeerders niet op kunnen anticiperen. Zo'n evenement brengt paniek in de markt en opeenvolgende prijscrashes. In 2020 vond er een blackswan-event plaats dat later werd bestempeld als de "Covid-crash"  Vlak voor de Bitcoin-halving in 2020 raakte de (investerings)wereld (tijdelijk) onzeker door de aangekondigde lockdownmaatregelen en de propaganda van overheden. Toch kon deze Covid-crash als flashcrash worden aangemerkt. Door de razendsnelle informatieverspreiding in alternatieve nieuwkanalen wisten investeerders zich te herpakken en zagen burgers Bitcoin daadwerkelijk als een middel van betalen. Het truckers-protest destijds, in Canada, werd onder andere gefinancieerd door giften in Bitcoin. Dat was een logische actie omdat de bankrekeningen van de truckers werden bevroren. In 2022 waren er meerdere blackswan-events. Het FTX-schandaal was daarin de meest impactvolle. In de toch al corrigerende markt van 2022 bracht het FTX-schandaal de koerslijnen tot een dieptepunt waarvan we pas in 2023 konden herstellen. Er mag met recht worden gesproken over een schandaal. Achteraf zijn er meerdere bewijzen voor een samenspel tussen overheden, politiek en het FTX-platform dat failliet raakten, om de Bitcoin koers te kunnen manipuleren en investeerders te ontmoedigen.

Lees meer »

Historische projecten over digitaal geld en decentralisatie

In de jaren 80 begon de ontwikkeling van projecten en concepten die uiteindelijk hebben geleid tot de creatie van Bitcoin. Deze projecten waren gericht op het oplossen van problemen met betrekking tot digitale valuta en het creëren van een gedecentraliseerd betalingssysteem. Hieronder worden enkele van deze projecten en hun eigenaren beschreven.

Lees meer »

Wat is de Santa Rally en wanneer komt deze voor Bitcoin

Het fenomeen Santa Rally is een term die vaak wordt gebruikt in de crypto wereld om een stijging in de prijzen van cryptocurrencies aan het einde van het jaar te beschrijven. Deze rally vindt meestal plaats in het laatste kwartaal, met name in de maand december, en wordt geassocieerd met een toename van de vraag naar cryptocurrencies, waaronder Bitcoin.

Lees meer »