De talrijke maxi-milities in het cryptodomein.

Gemeenschappen van 'bagholders' rond crypto-activa kunnen zo groot worden dat ze op kleine legers lijken. Hier zijn een paar van de meest prominente supporter groepen.

Het cryptodomein is verdeeld in tientallen niche subgroepen. Elke digitale activa brengt zijn eigen toegewijde gemeenschap van investeerders, evangelisten en promotors voort, die allemaal werken om de waarde van hun gekozen token te verhogen en de weg te effenen voor massale adoptie.

Als het gaat om de large-cap munten en tokens, zoals Bitcoin, Ethereum, en Chainlink (LINK), kunnen gemeenschappen zo groot worden dat ze hun collectieve kracht gebruiken om de ontwikkeling en politiek van het activum te mobiliseren en beïnvloeden. In het proces nemen ze duidelijke groepsidentificaties aan: clubs, maximalisten, legers. Er volgen enkele van de meest prominente, met een korte beschrijving van de tactieken die ze gebruiken om hun doelen te bereiken.

Bitcoin maxi's

Dit zijn de luidste, meest militante en (op de een of andere manier) meest geopolitiek invloedrijke van alle crypto-groepen. Maximalisten geloven doorgaans dat Bitcoin het enige waardevolle activum is in de cryptosfeer (het was immers de eerste) en dat alles anders oplichterij is en genegeerd moet worden.

Bekende maxi's

Jack Dorsey is er een. Dat geldt ook voor Michael Saylor. El Salvador President Nayib Bukele is een ander voorbeeld. Voor de maximalist is Bitcoin een werkelijk transformerend en revolutionair activum dat functioneert als een oncensureerbare "opslag van waarde" voor mensen die hun vermogen hebben zien verdwijnen door hyperinflatoire overheidsbeleid of regimes (zoals de U.S. Fed) die heersen over op decreet gedrukte "fiat" valuta.

Net als goud is Bitcoin beperkt in voorraad en kan het niet gemanipuleerd worden door een tussenpersoon. De Bitcoin Maximalisten, ook wel bekend als "maxis," geloven dat het een digitale uitdrukking is van de oer-libertaire Friedrich Hayek's "hard money" economische theorie. Ze behandelen Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto met religieuze eerbied en pleiten voor een nieuwe "Bitcoin-standaard" (ook de naam van een boek geschreven door maximalistische academicus Saifedean Ammous), soms in combinatie met een levensstijl die ascetisch en zuinig is en verondersteld wordt een tegenwicht te bieden aan de roekeloze consumptie van de Fiat-wereld: Geen koolhydraten, geen zaadoliën, geen vluchtige korte-termijn doelen, geen losbandigheid - alleen de eindeloze en gestage accumulatie van Bitcoin.

Strategie

Veel Bitcoin Maximalisten zijn de oudsten onder de oorspronkelijke Bitcoin-investeerders en beschouwen het als hun goddelijke plicht om elke andere segment van de cryptowereld krachtig te bekritiseren, omdat ze het als een schadelijke afleiding van de Bitcoin-zaak beschouwen.

Ze werken regelmatig aan het blootleggen van oplichting en bekritiseren wat zij zien als gebreken bij andere grote cryptocurrencies, zoals Ethereum. Je ziet hen vaak de Twitterreacties van elke publieke figuur overspoelen, die ook maar iets over Bitcoin vermelden; ze prijzen hen als ze het ondersteunen, berispen hen of proberen hen "te onderwijzen" als ze kritiek uiten.

Veel van hun pleitbezorging neemt de vorm aan van bevestigende, epigrammatische tweets ("Fiat Is Geld Uitgeven, Bitcoin Is Geld Sparen") en memes die lidmaatschap van de in-groep aangeven, zoals de beroemde laserogen die op veel Twitter-profielfoto's te zien zijn. Ze hielpen onlangs mee om Bukele te overtuigen Bitcoin in zijn land als wettig betaalmiddel te adopteren.

Call to arms

“Stack sats;” “Have fun staying poor;” “digital gold;” “don’t trust, verify”

 

XRP-army

Het XRP-leger is het oorspronkelijke grootschalige Twitter-collectief, degene die duizend imitators heeft voortgebracht. Het draait allemaal om de cryptocurrency XRP, wiens dicht technische plan om het internationale banksysteem voor betalingen te vervangen, een enorme groep bewonderaars heeft gewonnen.

XRP was, en is, controversieel, nadat het in 2018 een all-time high bereikte (kortstondig ETH overtrof als de op één na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie) voor een lange, langzame daling en een langdurige rechtszaak wegens effectenfraude aangespannen door de SEC. Het XRP-leger zag zijn doel als het bestrijden van de eindeloze stroom van wat het beschouwde als desinformatie over het gekozen activum, en zo de waarde van XRP bevestigen. Naarmate de rangorde van XRP onder de crypto-activa in de loop der jaren is afgenomen, zijn veel van zijn volgers verder gegaan. Hierdoor zijn de mobilisaties van het leger minder prominent en minder frequent geworden.

XRP-influencers

Het leger was voornamelijk gebaseerd op Twitter en Reddit en kwam samen rond een groep uiterst populaire beïnvloeders zoals Tiffany Hayden (die later afhaakte) en XRP_Trump, die zouden verschijnen in de opmerkingen van vrijwel iedereen die de waarde van XRP in twijfel trok (of naliet XRP te vermelden in een bepaald artikel of blogpost) en eindeloze statistieken en hyperlinks opsommen, evenals aankondigingen van hoogwaardige partnerschappen en clips van hun belangrijkste denkleider, Ripple CEO Brad Garlinghouse, die met een quasi-religieuze eerbied werd behandeld.

Strategie

Het leger stond ook bekend om zijn strategie van "brigading" tegenstanders in een sociaalmedia-argument, waarbij goed gevolgde kameraden werden getagd die dan honderden, zo niet duizenden, aanhangers aantrokken om de doelwit lastig te vallen, en zelfs lastig te vallen. Dat leidde vaak tot controverse, zoals doxxing (het blootleggen van privégegevens van een persoon) en doodsbedreigingen. Zo groot was de schaal van de reactie van het XRP-leger op enige kritiek dat velen vermoedden dat de leden ervan door Ripple zelf betaalde bots zouden kunnen zijn; dit is nooit bewezen.

Call to arms

Shouting "FUD!” (short for “fear, uncertainty and doubt") at any comment questioning XRP’s value

LINK-marines

De LINK Marines zijn een meer succesvolle en, tot op zekere hoogte, meer verfijnde opvolger van het XRP-leger. Net als het XRP-leger zijn ze een groep fanatiekelingen die hebben geïnvesteerd in een technisch complex activum, dit keer de op Ethereum gebaseerde orakeldienst Chainlink, die blockchains verbindt met real-world, off-chain data.

Informatica student

Ze hebben een gevoel voor humor over zichzelf, ironisch gebruikmakend van militaire titels zoals "brigadier" en "veldmaarschalk", en hun meest populaire vertegenwoordiger is de "brigadier-generaal" Chainlink_God, een anonieme Amerikaanse informaticastudent.

De Marines hebben hun oorsprong op het beruchte /biz/ forum op 4chan, waar een mysterieuze anonieme poster die alleen bekend staat als "Assblaster" en beweert een insider van Chainlink te zijn, lange beschrijvingen van de technologie van het bedrijf zou plaatsen. Volgens de legende konden de bewoners van het /biz/ forum, bekend om hun vermogen om elk hoogdravend technologieproject te analyseren, geen geldige kritiek bedenken op de technologie van Chainlink. In 2020 werd op Ethereum gebaseerde gedecentraliseerde financiën enorm populair, en Chainlink, samen met zijn token LINK, werd veel gebruikt, waardoor de waarde van het token en de prominentie van het Chainlink-leger toenamen.

Strategie

Hoewel bekend is dat de LINK Marines zich bezighouden met dezelfde onder-de-gordel tactieken als het XRP-leger, zoals brigading en doxxing, heeft het succes van Chainlink hen in de loop der jaren rustiger en comfortabeler gemaakt. Velen van hen geven er de voorkeur aan om op een informatieve manier met de buitenwereld om te gaan, door bijvoorbeeld lange Medium-artikelen te schrijven over bijvoorbeeld de weg van Chainlink naar grootschalige adoptie, of oplossingen voor verschillende technische moeilijkheden. De Marines zijn over het algemeen meer geïntegreerd geraakt in de crypto/Ethereum-gemeenschap, in tegenstelling tot de leden van het XRP-leger, die vaak als paria's werden behandeld.

Call to arms

“Didn’t read; never selling"

Origineel artikel :