Auteur : MKH van der Weiden MA | Cryptofamily NL
Waarom Bitcoin het harde geld is
Bitcoin voldoet aan veel van de fundamentele principes van geld, vaak met verbeteringen ten opzichte van traditionele fiatvaluta’s.
1. Waardeopslag
- Beperkte voorraad: Bitcoin heeft een vaste maximale voorraad van 21 miljoen, wat helpt om inflatie te beheersen en het als een waardeopslag aantrekkelijk te maken.
- Volatiliteit: Hoewel Bitcoin momenteel volatieler is dan fiatgeld, wordt verwacht dat de volatiliteit zal afnemen naarmate het adoptie en marktvolume groeien.
2. Ruilmiddel
- Toenemende acceptatie: Steeds meer bedrijven en individuen accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Platforms zoals Lightning Network verbeteren de transactiesnelheid en schaalbaarheid.
- Transactiekosten: Bitcoin-transacties kunnen lagere kosten met zich meebrengen dan traditionele bankoverschrijvingen, vooral voor internationale betalingen. Transacties kunnen 24/7 plaatsvinden.
3. Rekenmiddel
- Digitale eenvoud: Bitcoin kan worden gebruikt als een rekenmiddel, vooral in digitale economieën en voor grensoverschrijdende handel.
- Volatiliteit: De huidige prijsvolatiliteit kan een uitdaging zijn voor het gebruik als rekenmiddel.
4. Deelbaarheid
- Satoshis: Bitcoin is zeer deelbaar; de kleinste eenheid is een Satoshi (SATS), wat gelijk is aan 0,00000001 Bitcoin. Dit maakt het geschikt voor zowel grote als kleine transacties.
5. Draagbaarheid
- Digitale natuur: Bitcoin kan wereldwijd worden overgedragen via het internet, wat het extreem draagbaar maakt in vergelijking met fysieke valuta.
- Opslagopties: Het kan worden opgeslagen op hardware wallets, software wallets, of zelfs op papier, wat veelzijdigheid in draagbaarheid biedt.
6. Duurzaamheid
- Digitale bestandheid: Bitcoin bestaat als digitale code, waardoor het niet fysiek kan slijten of vernietigd kan worden.
- Blockchain integriteit: De blockchaintechnologie zorgt voor de duurzaamheid en integriteit van transacties en eigendom.
7. Uniformiteit
- Consistente eenheden: Elke Bitcoin of fractie van een Bitcoin is uniform en heeft (op den duur) dezelfde waarde, ongeacht waar het wordt gebruikt. Wanneer Bitcoin een wereldvaluta is, wordt alles in Bitcoin (of SATS) uitgedrukt. Eén BTC = 1 BTC.
Bitcoin is sound money
Bitcoin wordt vaak aangeduid als "hard geld" of "sound money" vanwege de fundamentele eigenschappen die het onderscheiden van traditionele fiatvaluta en die het meer vergelijkbaar maken met klassieke vormen van hard geld zoals goud.
Hier zijn de belangrijkste redenen waarom Bitcoin als "harde geld" wordt beschouwd:
- Contrasteert sterk met fiatvaluta, die in theorie onbeperkt kunnen worden bijgedrukt door centrale banken.
- Geen centrale autoriteit die de uitgifte of waarde van Bitcoin kan beïnvloeden. Dit maakt het bestand tegen politieke of institutionele manipulatie, een eigenschap die vaak wordt geassocieerd met "sound money".
- Het halveringsmechanisme dat elke vier jaar de beloning voor het minen halveert, zijn openbaar en onveranderlijk. Dit creëert voorspelbaarheid in de uitgifte van nieuwe Bitcoin, iets wat niet mogelijk is met fiatvaluta waar het monetaire beleid vaak onderhevig is aan veranderingen.
- Bitcoin-transacties zijn onomkeerbaar zodra ze door het netwerk zijn bevestigd. Dit geeft het een mate van zekerheid en onveranderlijkheid, wat kenmerkend is voor hard geld.
- Door de beperkte voorraad en het voorspelbare uitgifteproces, wordt Bitcoin gezien als een beschermmiddel tegen inflatie.
- Bitcoin geeft individuen directe controle over hun geld zonder de noodzaak van tussenpersonen zoals banken. Dit eigenaarschap wordt gezien als een kernwaarde van sound money, waar individuen volledige soevereiniteit hebben over hun bezit.
- Bitcoin kan worden opgedeeld in zeer kleine eenheden (tot acht decimalen) en eenvoudig wereldwijd worden overgedragen via het internet, zonder de beperkingen van fysieke transport.
Toekomst van geld
1. Privacy en veiligheid
Een belangrijk punt in de discussie over de toekomst van het geldsysteem is privacy. Terwijl digitale betalingssystemen efficiënter worden, rijzen er bezorgdheden over hoe persoonlijke gegevens worden verzameld, opgeslagen en gebruikt en vooral door wie dat wordt gedaan.
2. Democratie en gelijkheid
De vraag naar wie controle heeft over het geldsysteem is een ander cruciaal punt in deze discussie. Met CBDC's zou de centrale bank directe invloed kunnen uitoefenen op de geldhoeveelheid en rentetarieven, wat zowel voordelen als enorme risico's met zich meebrengt. Met Bitcoin kunnen mensen een parallel banksysteem gebruiken dat voordelen kent maar ook een mate van gebrek aan regelgeving.
3. Innovatie
De evolutie van het geldsysteem biedt kansen voor innovatie. Digitale betalingstechnologieën kunnen financiële diensten toegankelijker maken voor mensen die momenteel geen gebruik kunnen maken van traditionele bankdiensten. Het kan zo zijn dat innovatie wordt afgeremd door regulering van centrale autoriteiten.