BITCOIN BERLIJN ROADTRIP

Afgelopen week heb ik mij nauwelijks beziggehouden met de ontwikkelingen rondom Bitcoin en de Bitcoin-prijsactie. Bitcoin corrigeert deze week met 25%. Dat zat al in de lijn der verwachting (zie eerdere updates) en daarom onderneem ik geen actie in mijn portfolio. Ik surf met de koers naar beneden mee en reis ondertussen samen met mijn kinderen met de auto naar Berlijn om daar te zien hoe Bitcoin-acceptatie ontwikkelt en om te genieten van deze stad met meer dan 3 miljoen inwoners, veelbewogen historie, creatieve explosies en een mega-stadspark.

 

All-in Bitcoin levensstijl

Ik neem je in deze update graag mee in de all-in Bitcoin levensstijl en hoe het reizen met Bitcoin kan werken. All-in Bitcoin betekent dat je kapitaal(spaargeld/reserves) en werkgeld(inkomen/salaris) in Bitcoin zit. Je werkt met een Bitcoin-banksysteem in je dagelijks leven en gebruikt een klassieke bankrekening nauwelijks. Je kent Didi Taihuttu waarschijnlijk die deze all-in Bitcoin levensstijl heeft. Ook in NL is het mogelijk alvast te oefenen met de all-in Bitcoin levensstijl.

De all-in BTC levensstijl betekent dat je:

  • Al je kapitaal en inkomsten van Euro naar Bitcoin omruilt

  • Het Bitcoin banksysteem gebruikt in plaats van een klassieke bankrekening

  • Dagelijkse boodschappen doet via je Bitcoin bank

  • Reizen boekt via je Bitcoin bank

  • Je binnen jouw gezin Bitcoin laat rouleren als valuta

  • De voordelen van platformen meepakt zoals cashbacks, extra staking-opties, kortingen op premium producten, priority-toegang op luchthavens, hotelservices en bij evenementen

VERSLAG - ROADTRIP NAAR BERLIJN MET BITCOIN

Om een beter beeld te krijgen van het all-in Bitcoin leven, geef ik je een inkijk hoe ik de afgelopen maanden heb geanticipeerd op een 6-daagse Berlijn roadtrip met een eindbestemming in een luxe-hotel voor drie personen in Berlin-Mitte (centrum). Ik beschrijf een aantal stappen die ik maak om zo'n reis te realiseren met Bitcoin en dus zonder klassieke bankrekening.

 

Stap 1 : Inschatting reisbudget

In januari plan ik onze reizen. Dat betekent dat ik een inschatting maak van budgetten die ik nodig hebt om op pad te gaan in 2024. Per kwartaal moet ik het budget vrij gaan maken in mijn Bitcoin-bank om een x-tal reizen te bekostigen. Deels is dat winst door koersbeweging, deels staking-opbrengsten. Staking-opbrengsten zijn een vergoeding voor kapitaal dat ik "uitleen" aan de blockchain. "Opzij zetten" betekent in dit geval dat ik een deel van mijn Bitcoin omruil naar Euro en op een debitcard zet. Een ander deel van mijn Bitcoin staat op een exchange en laat ik vrij van staking zodat ik het flexibel kan opnemen. Een klein bedrag aan Bitcoin staat op een Lightning betaalwallet om te experimenteren met het doen van kleine aankopen in winkels.

 

Stap 2 : Accommodatie boeken 

Ik start op Travala met het scannen van hotels. Op deze boekingswebsite kan ik betalen met Bitcoin en andere crypto en met een debitcard. Ik ontvang na voltooiing van mijn reis een cashback in de vorm van de native token van Travala die ik op kan sparen voor kortingen op een volgende reis. Native token betekent dat ik een cryptomunt krijg die ik in de micro-economie van het platform kan gebruiken. Ik kan vluchten, hotels en activiteiten boeken op Travala.

 

Stap 3: Reisbudget zekerstellen

Vervolgens moet ik het budget zeker gaan stellen in mijn Bitcoin-bank. Ik wist in januari 2024 dat ik 3 maanden de tijd had om het vervoer en de hotelkosten zeker te gaan stellen om in april te kunnen reizen. Omdat ik een all-in Bitcoin levensstijl heb zit al mijn kapitaal in Bitcoin. Dat betekent dat als er opwaartse koersbeweging is, ik extra kapitaal heb om van te kunnen reizen. Vanaf januari heb ik elke maand een deel winst zeker gesteld die ik naar mijn debitcard transfer. Ik zet ook mijn staking-opbrengsten, die ik vanaf januari heb opgebouwd, op mijn debitcard.

 

Stap 4 : Premium voordelen

Ik check wat mijn premium voordelen zijn voor deze reis. Via Travala ontvang 10% terug in de vorm van tokens nadat de reis is voltooid en spaar ondertussen voor een hogere travel-rank zodat ik toegang krijg tot exclusieve deals. Omdat ik een zilveren member ben, krijg ik het ontbijt bij de overnachtingen gratis aangeboden. In dit geval 6x €26+€26 +€13 = €390.00 dat ik bespaar en kan besteden aan vervoer. Daarnaast krijg ik 4% korting op de reis omdat ik last-minute boek. Via mijn debitcard krijg ik 10% terug op de aankoop van de hotelovernachtingen. Ik bespaar dus totaal 20% op hotels. De 10% cashback komt in mijn CRO-spaarpot. CRO is de native token van Crypto.com. Als ik met het vliegtuig zou reizen, mag ik plaatsnemen in de priority-lijn en gratis gebruik maken van de airportlounge. Gratis eten en drinken voor mij en de kinderen. De kinderen mogen niet binnen in de lounge. Je kunt vragen of je een lunchpakket voor hen mag maken.

 

Stap 5 : Volle tank

De autorit naar Berlijn is 2 x 695KM. Een ruwe inschatting is dat ik 2 x €200,00 aan benzine nodig ga hebben. Ik check de benzineprijs in Duitsland die op gemiddeld op €1,81 per liter staat. In NL zitten we op €2,09. Doel is dus flink vol te tanken in Duitsland en op de terugweg ook de tank vlak voor de grens vol te gooien. Ik wijk daarvoor uit naar dorpen op de route. Daar is de prijs veelal nog eens 10 cent lager. Klinkt krenterig deze berekeningen. Is het ook. Vooraf bereken je wat je voor een reis nodig hebt. Je wil zo min mogelijk Bitcoin uit je portfolio trekken. Het is zonde om Bitcoin om te zetten in Euro om deze vervolgens niet te gebruiken. Het tanken bij alle tankstations gebeurt met mijn debitcard die ik via Crypto.com heb aangevraagd. Lees HIER meer over reizen met een debitcard

 

Stap 6: Winkelen

Per dag verwacht ik met de kinderen €150,00 uit te geven. Dat is dus 6 x€150 = €950,00 om uit eten te gaan, snacks te kopen, toeristische attracties te boeken en kleding te halen die zij op het oog hebben. Vooraf hebben de kinderen bepaald wat ze willen hebben. We komen uit op de Berlin Designer Outlet die op de route ligt om de merken Carhartt en Adidas te kopen. Tijdens het afrekenen in de outlet wijst een medewerker naar mijn debitcard. Hij herkent het Crypto.com logo en zegt "Interesting market". "Just give it a couple of months" zeggen we beiden. 

 

Stap 7 : Extra budget

In de hotelkamer in het 40-verdiepingen hoge gebouw hebben we geen internetbereik. Ik zou gebruik moeten maken van de openbare WIFI maar dat is geen optie gezien het lekken van gevoelige data. Ik heb pas weer beneden en buiten toegang tot mijn eigen netwerk. Elke ochtend als ik buiten stap, komen de meldingen over Bitcoin-crashes binnen. Ik besluit een hoopje BTC extra op mijn debitcard te zetten. Ik heb er nu liever een leuke tijd voor dan dat het voor de komende x-tijd (tijdelijk) wegsmelt in mijn portfolio. De 500 zoveel Euro verwacht ik de komende maanden gratis terug te krijgen door opwaartse koersbeweging.