Wat is staking en hoe kun je passief inkomen uithalen

Wat is Staking?

Staking is een proces waarbij houders van bepaalde cryptocurrencies hun munten vastzetten (of "staken") om het netwerk te ondersteunen en transacties te valideren. Dit gebeurt meestal in blockchains die gebruik maken van een Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme, in plaats van Proof of Work (PoW) zoals bij Bitcoin. In ruil voor het staken van hun munten ontvangen stakers beloningen, vaak in de vorm van extra tokens of een deel van de transactiekosten.

Hoe werkt Staking?

 1. Validatie: Bij PoS-netwerken worden transacties gevalideerd door validators, die worden gekozen op basis van het aantal munten dat ze hebben ingezet (gestaked). Hoe meer munten je inzet, hoe groter de kans dat je wordt gekozen als validator.
 2. Beloningen: Validators ontvangen beloningen voor het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Deze beloningen komen vaak in de vorm van extra tokens van dezelfde cryptocurrency.
 3. Lock-up Periode: Tijdens het staken zijn de gestakede munten vaak vastgezet voor een bepaalde periode en kunnen ze niet worden verhandeld.

Staking van Bitcoin

Bitcoin zelf ondersteunt geen staking omdat het een PoW-systeem gebruikt. Echter, er zijn manieren om toch passief inkomen te genereren uit Bitcoin-investeringen, die vergelijkbaar zijn met staking:

 1. Bitcoin Lending: Je kunt je Bitcoin uitlenen via platforms zoals BlockFi, Celsius Network, of Binance Lending. Deze platforms lenen jouw Bitcoin uit aan anderen in ruil voor rente. Dit kan een betrouwbare manier zijn om passief inkomen te genereren.
 2. Wrapped Bitcoin (WBTC): Dit is een ERC-20 token op de Ethereum blockchain die Bitcoin vertegenwoordigt. Door WBTC te staken op DeFi-platforms zoals Aave of Compound, kun je rente verdienen of deelnemen aan yield farming.
 3. Bitcoin Savings Accounts: Sommige exchanges en crypto-platforms bieden rente op Bitcoin-saldo's. Door je Bitcoin op deze platforms te bewaren, kun je rente verdienen.

Hoe je Passief inkomen kunt genereren met het staken van Bitcoin

 1. Kies een platform: Selecteer een betrouwbaar platform voor Bitcoin lending, zoals BlockFi, Celsius, of Nexo. Deze platforms hebben verschillende rentepercentages en voorwaarden dus doe je onderzoek om de beste optie te vinden.
 2. Maak een account aan: Registreer en verifieer je account op het gekozen platform.
 3. Stort je Bitcoin: Stort je Bitcoin naar je account op het platform.
 4. Start met staking: Begin met het uitlenen van je Bitcoin. Je zult rente verdienen op basis van de hoeveelheid Bitcoin die je hebt uitgeleend en de looptijd van de lening.
 5. Ontvang rente: De rente wordt meestal wekelijks of maandelijks uitbetaald, afhankelijk van het platform.