Wat is een Bitcoin halving en waarom is het een belangrijk evenement voor Bitcoiners

Een Bitcoin halving is een belangrijke gebeurtenis in het Bitcoin-netwerk die om de vier jaar plaatsvindt. Het is een ingebouwd mechanisme dat de inflatie van Bitcoin beperkt en de schaarste van de digitale valuta vergroot. 

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta die wordt gecreëerd door middel van een proces dat "mining" wordt genoemd. Miners zijn computers die complexe wiskundige berekeningen uitvoeren om transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain, het grootboek van alle Bitcoin-transacties.

Voor Bitcoiners is de halving een belangrijk evenement. Het benadrukt de schaarste van Bitcoin en versterkt het idee dat Bitcoin een waardevolle digitale valuta is. Bovendien kan de halving de interesse in Bitcoin vergroten, omdat investeerders hopen te profiteren van een mogelijke prijsstijging.

Beperkt de inflatie van Bitcoin

Bitcoin halving is een gebeurtenis die om de 4 jaar plaatsvindt waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd. De halving van 2024 zal naar verwachting de waarde van Bitcoin verhogen net als dat in andere cyclussen gebeurde en dat heeft invloed op de winstgevendheid van miners en van jouw portfolio.

Beloning voor miners

Als beloning voor hun werk ontvangen miners nieuwe Bitcoin. In het begin, toen Bitcoin net werd gelanceerd, was de beloning 50 Bitcoin per blok. Echter, om de vier jaar wordt deze beloning gehalveerd, vandaar de term "halving". Dit betekent dat miners na een halving slechts de helft van de oorspronkelijke beloning ontvangen.

Bitcoin Halving 2024

De volgende halving van Bitcoin staat gepland voor 2024. Op dit moment is de beloning voor miners 6,25 Bitcoin per blok. Na de halving zal deze beloning worden verlaagd tot 3,125 Bitcoin per blok. Dit proces zal doorgaan totdat alle 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn gebracht, wat naar schatting in 2140 zal gebeuren.