Relative Strength Index (RSI) - educatieve uitleg

De Relative Strength Index (RSI) is een technische indicator die wordt gebruikt om de kracht en richting van een prijstrend te meten. Het werd ontwikkeld door J. Welles Wilder Jr. en voor het eerst geïntroduceerd in zijn boek "New Concepts in Technical Trading Systems" in 1978. Hoewel het oorspronkelijk werd ontworpen voor de aandelenmarkt, wordt het nu veel gebruikt in de wereld van cryptocurrency.

Overbought en oversold

De RSI is gebaseerd op de veronderstelling dat prijzen vaak overbought (te hoog) of oversold (te laag) kunnen raken, wat kan wijzen op een mogelijke trendomkering. Het meet de snelheid en verandering van prijsbewegingen door de kracht van bullish en bearish momentum te vergelijken.

De RSI wordt berekend met behulp van een formule die de gemiddelde winst en het gemiddelde verlies over een bepaalde periode vergelijkt. De meest voorkomende periode is 14, wat betekent dat de RSI de afgelopen 14 handelsperioden analyseert. De RSI-waarde varieert van 0 tot 100, waarbij waarden boven 70 overbought aangeven en waarden onder 30 oversold aangeven.

Hoe kun je de RSI gebruiken in je cryptostrategie?

Ten eerste kan de RSI helpen bij het identificeren van overbought- en oversold-niveaus, wat kan wijzen op een mogelijke trendomkering. Als de RSI bijvoorbeeld boven 70 komt, kan dit aangeven dat de prijs overbought is en dat een neerwaartse correctie waarschijnlijk is. Aan de andere kant kan een RSI-waarde onder 30 aangeven dat de prijs oversold is en dat een opwaartse correctie waarschijnlijk is.

Daarnaast kan de RSI ook worden gebruikt om divergentie te identificeren. Divergentie treedt op wanneer de prijs een hogere hoogte bereikt, maar de RSI een lagere hoogte bereikt (bearish divergentie) of wanneer de prijs een lagere laagte bereikt, maar de RSI een hogere laagte bereikt (bullish divergentie). Dit kan wijzen op een mogelijke trendomkering en kan worden gebruikt als een signaal om in- of uit te stappen.

Het is belangrijk op te merken dat de RSI een hulpmiddel is en niet als een op zichzelf staande indicator moet worden gebruikt. Het moet worden gebruikt in combinatie met andere technische analysehulpmiddelen en fundamentele analyse om een weloverwogen beslissing te nemen.

In conclusie is de Relative Strength Index (RSI) een technische indicator die wordt gebruikt om de kracht en richting van een prijstrend te meten. Het kan helpen bij het identificeren van overbought- en oversold-niveaus en divergentie, wat kan wijzen op mogelijke trendomkeringen.