De fiat standaard (NL)

Een volledige kosten-batenanalyse van de fiatstandaard. Wereldberoemde econoom, Saifedean Ammous, richt in "De Fiat Standaard" zijn unieke analytische blik op het fiatgeldsysteem. Hij fileert ons huidig systeem als een staaltje techniek en technologie, zoals hij ook deed voor bitcoin in zijn bestseller De Bitcoin Standaard.

 

Dit keer verdiept Ammous zich in de verschuiving van de goudstandaard naar het huidige systeem van fiatgeld gedekt door de overheid. Hij legt uit wat de doelstellingen en mislukkingen van deze ontwikkelingen waren, wat de economische, politieke en sociale gevolgen zijn en onderzoekt hoe bitcoin dit in de loop van de tijd zal beïnvloeden.

 

Met scherpe blik en open geest analyseert Ammous zonder blad voor de mond onze wereldwijde fiatvaluta naar analogie van bitcoin: hoe ze “gemined” worden wanneer banken leningen uitgeven, waarom ze een geloofwaardige beperking op inflatie missen en hoe de ongebreidelde overheidsinterventie heeft geleid tot destructieve en aanhoudende verstoringen van wereldwijde markten voor voedsel, brandstof, wetenschap en onderwijs.

 

Op basis hiervan, laat Ammous zien dat bitcoin een stap voorwaarts kan zijn door een hoge verkoopbaarheid over afstand te bieden – net als het fiatsysteem – maar zonder ongecontroleerde kredietcreatie. De opkomst van bitcoin kan een schuldjubileum inluiden, in plaats van een pijnlijke hyperinflatie, en een systeemverbetering van wereldwijde kapitaal- en energiemarkten kunnen verwezenlijken.