Bitcoin massa-dump op komst

FUD door massa-dump geruchten

Deze week relatief veel FUD op de markt. Er zijn angsten dat er de komende x-tijd grote batches Bitcoin worden gedumpt. In deze nieuwsbrief een zicht op een mogelijke Bitcoin massa-dump, wat er kan gebeuren de komende tijd en hoe jij je daar op voorbereidt.

Wie dumpt Bitcoin?

Laten we kijken naar de oorzaken van de FUD (Fear-Uncertainty and Doubt) rondom de (verwachte) grootschalige Bitcoin dump de komende maanden.

De Duitse overheid dumpt deze week ruim 400 BTC op de exchanges Coinbase en Kraken en 500 BTC wordt verzonden naar een onbekende wallet. Eerder in juni waren dat al 800 BTC en 500 BTC die naar de onbekende wallet werd gestuurd. De transacties van deze week zijn ter waarde van $55M.  Er staat nog zo'n 46.000 BTC op de wallet van de Duitse overheid. Dat betekent dat wanneer deze de markt in komen, er een overschot aan aanbod is, wat de prijs naar beneden zal bewegen. De bijna 50.000 BTC die Duitsland in bezit had, komt af van een operatie waarbij ze de BTC van de film-piraten website Movie2K confisqueerden.

The nearly 50,000 Bitcoin, originally seized from the operators of Movie2k.to, a film piracy site last active in 2013, were handed over to the German Federal Criminal Police Office (BKA) in January following a voluntary surrender by the suspects.

Bitcoin Miners hebben over de maand juni ruim 30.000 BTC op de markt gedumpt. De halving heeft ervoor gezorgd dat Bitcoin moeilijker te minen is. Miners moeten hun rekenkracht vergroten waardoor zij moeten investeren in machines. Hun marges per gemined block worden minder en daarom worden ze gedwongen Bitcoin die ze in bezit hebben, te dumpen zodat zij kunnen investeren in rekenkracht.

Voormalig exchange MT Gox verplaatst ruim 100.000 BTC naar een wallet met het oog op het terugbetalen van gedupeerden. In totaal staat er 140.000 BTC klaar in een nieuwe wallet waarvan wordt gedacht dat deze gereed gemaakt worden voor de overdracht aan de rechtmatige eigenaren. Dat zou in oktober 2024 moeten gebeuren. Deze eigenaren hebben Bitcoin sinds 2013. Ze stalden deze BTC op MT.Gox. Een Aziatische exchange die in 2014 werd gesloten omwille van een hack waarbij BTC werd gestolen.

Mt. Gox, once the largest Bitcoin exchange in the world, closed in 2014 after it was revealed that it had lost hundreds of thousands of Bitcoin in a hack. Creditors have since awaited the repayment of their holdings.

Wat zeggen insiders van de potentiële massa-dump?

De vraag in het domein is waarom Duitsland kiest voor het vrijlaten van BTC via de spot-market (en via een exchange) en niet voor een OTC deal waardoor de BTC die vrijkomt meer gematigd de markt in kan vloeien en daarom minder effect heeft op de prijsvolatiliteit. Voor sommigen is dit een aanwijzing op een gecoördineerde dump. Sommigen denken dat meerdere overheden geconfisqueerde Bitcoin zullen dumpen rondom de dump van Duitsland. Dat zou een gigantische crash kunnen betekenen alvorens de bullrun start.

De MT Gox dump wordt vooral geanalyseerd op het soort Bitcoin-houders die gedupeerd zijn in 2014. Het zijn Bitcoiners die Bitcoin kochten voor ongeveer $500. Hun kapitaal zou nu een keer 100 meer waard zijn. Sommigen zeggen dat rechtmatige eigenaren hun kapitaal uit BTC zullen halen, zodra ze bezit krijgen over hun BTC. Anderen zeggen dat dit Bitcoiners zijn van het eerste uur, die hebben 10 jaar de tijd gehad BTC te bestuderen en zullen niet vlak voor en bullrun hun BTC van de hand doen. Dat zou pas bij een cyclus top gebeuren. Hierboven de prijs van BTC in 2014-2015.

Hoe gaat een massa dump mogelijk uitspelen in prijsniveaus

Om een beetje in te kunnen schatten naar welke prijsniveaus BTC kan trekken als een scenario van massa-dumping uit meerdere hoeken uitspeelt, kun je de BTC grafiek erbij pakken. Als het dump-scenario uitspeelt, gaat het om niveaus tot de $50K per BTC. Dat betekent dat Bitcoin nog zo'n $10K naar beneden gaat trekken de komende maanden. Hieronder zie je een afbeelding van de BTC daggrafiek met prijsniveaus naar beneden ingetekend ($60K, $56K, $52K en $50K)

Zien we tekenen van een massa dump in de grafiek?

Bitcoin lijkt te bewegen in een double top. Er lijkt dus neerwaartse prijsactie op gang te komen. Dat zou betekenen dat we in de zomer kansen hebben om meer BTC te verzamelen tegen relatief lage niveaus. Hieronder zie je de double-top in de dag-grafiek en ruwweg aangegeven hoe deze kan uitspelen. Je ziet een dump tot september, daarna bullish actie.

Wat kun je doen in het dump-scenario

Als je het scenario van een massa-dump gaat meewegen dan zou je een $50K BTC prijsniveau in je achterhoofd moeten houden. Voor sommigen investeerders is dat pure angst. Dat betekent waarschijnlijk dat je jouw BTC in 2021 op de top hebt gekocht voor $69K of afgelopen maart in de bullrally ergens rond de $70K. Je ziet je portfolio dan terugtrekken in waarde met zo'n $20K per BTC. Daar moet je écht tegen kunnen. De kracht ligt in het uitzitten van de dump omdat je weet dat BTC in een bullmarket beweegt en nog steeds op zoek is naar een nieuwe All-Time-High die de $70K per BTC doorbreekt. Liefst verzamel je meer BTC ongeacht de paniek op de markt.

 

Wat kun jij doen als het dump-scenario uitspeelt?

  1. Niets doen : je houdt je BTC vast en zit de dump uit tot september/oktober

  2. DCA-en : elke dag/week/maand koop je BTC ongeacht het prijsniveau om je gemiddelde aankoopprijs op pijl te houden

  3. Dips kopen : je koopt BTC als er paniek heerst om je gemiddelde aankoopprijs te drukken

  4. Nu verkopen van je BTC: Bitcoin-bezit proberen te vermenigvuldigen door nu (een deel van) je BTC te verkopen en straks een bodem vinden waar je met het kapitaal dat apart staat, meer BTC koopt

Wat zijn de risico's van je acties in het dumpscenario?

Laten we bekijken wat de risico's zijn als je (teveel) actie neemt op het dumpscenario.

 

Niets doen : relatief veilige optie, mits je jouw Bitcoin mindset op orde hebt. Dat betekent dat je het aankunt als je portfoliowaarde per dag slinkt.  Je weet wat de prijsdoelen zijn van deze bullmarkt en houdt daarom je BTC vast, ook tijdens de dump. Je wacht tot na de zomer tot de prijs weer bijtrekt. Nadeel is dat je kansen mist om BTC op lage niveaus te kopen om je aankoopprijs te drukken. Kans is ook dat je ergens tijdens de dump in paniek raakt, en je portfolio op een laag niveau dumpt terwijl je het hoog aankocht.

 

DCA-en : ook een relatief veilige optie. Je bent strategisch bezig met het verzamelen van meer BTC. Je hebt wel cashflow, dus geld, nodig om op je Dollar-Cost-Average moment elke keer te kunnen investeren. Als je geen cash on the side hebt, kun je niet DCA-en.

 

Dips kopen : relatief veilige optie waar je jouw winst tijdens een parabolische bullrun mee kan vergroten. Je gaat bezig met het drukken van je gemiddelde aankoopprijs door goed te letten op berichten van angst en bijbehorende prijsactie. Je koopt de dips omdat je erop vertrouwt dat dit dips zijn die voorkomen in een bullmarket. Risico is dat je te lang wacht om de markt in te gaan, omdat je na een dip, nog meer dip verwacht, die vervolgens niet komt. Je blijft dan met zakken fiatgeld zitten, zonder te profiteren van opwaartse actie omdat je geen BTC bezit.

 

Verkopen van je BTC : dit kan de meest risicovolle optie zijn. Je zou dan nu (een deel van) je BTC verkopen en wachten tot de dump plaats gaat vinden, dan de bodem kopen, en zo je BTC-portfolio vergroten. Dat zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op het aantal BTC dat je voor de bullrun losbreekt, bezit. Kans is echter dat er onverwachts geen dump plaats vindt. Er zijn indicaties dat de massa-dump geruchten al in de prijs van Bitcoin zouden zijn ingeprijsd. Als je nu zou verkopen, terwijl de prijs toch omhoog trekt de komende x-maanden dan moet je op een hoger prijsniveau je BTC terugkopen.

Leer meer over Bitcoin via onderstaande opties!

Start met leren, leren, leren én investeren via het Cryptofamily NL All-in Bitcoin leertraject. Met persoonlijk overleg, dus uniek in NL. Je leert er Bitcoin bankieren, je All-in Bitcoin levensstijl in te richten én te anticiperen op de gigantische Bitcoin bull 2025