EU anti-witwas wet vs Bitcoin

Afgelopen week werd er een nieuwe anti-witwaswet in de EU goedgekeurd. Een nieuwe wet die door meerdere kanalen in het cryptodomein en daarbuiten verkeerd wordt uitgelegd. In deze update een uitleg over de nieuwe EU anti-witwas wet met een beperking op contante transacties boven de €3.000 en het maken van transacties zonder overleg van persoonsgegevens.

 

Nieuwe EU - wet met een beperking op contante betalingen boven de €3.000 en het maken van transacties met wallets zonder persoonsgegevens (KYC-eis)

 

Lees ook : Wat zijn de nadelen van KYC voor crypto-investeerders en hoe kunnen ze dit omzeilen?


Wat gebeurt er : 

De EU is het paradepaardje als het gaat om de invoer van een Central Bank Digital Currency oftewel een Digitale Euro. Dit is een geprogrammeerd overheidsgeld dat wij zouden moeten gaan gebruiken voor onze dagelijkse betalingen. Dit is een digitale valuta die wordt uitgegeven als token. De tokens hebben een bestemming. Bijvoorbeeld een bestemming - huur- voor uitgegeven huurtoeslag, een bestemming - kind- voor Kindgebonden Budget, en een bestemming -Inkomen- voor omzet en inkomen uit je werk. De tokens met elke bestemming zijn beperkt houdbaar en moeten besteed worden in de juiste pot. Je kunt dus van je huurtoeslag geen melk kopen en van je Kindgebonden Budget geen sigaretten. Aan dit geld wordt een score gehangen die meet waar, wanneer en hoeveel jij spendeert. Je kunt punten verdienen en beloningen krijgen bij een "goedgekeurd gedrag". Je kunt ook strafpunten krijgen waardoor je beperkingen krijgt opgelegd. Buiten dat is het geld te programmeren in het kader van het meer of minder uitgeven door bepaalde doelgroepen. Het is dus mogelijk aankopen voor doelgroepen te bemoedigen of te ontmoedigen omdat je gewoonweg wel/geen toegang krijgt tot een bepaald goed als je niet in de doelgroep past. Het ontmoedigen van cash betalingen én het ontmoedigen van het maken van transacties met decentrale wallets is een actie om dit scenario uit te gaan rollen. In de EU is er nu een goedkeuring voor een nieuwe anti-witwas wet. Hieronder bespreken we de inhoud van deze wet verder.

 

Bekijk Cryptofamily NL educatieve video's over wat een CBDC is:

Wat is een CBDC - uitleg video 

CBDC en Token economie


Februari 2024 anti-witwas wet | voorzet 

Nieuwe Europese antiwitwaswetgeving op komst | Nederlandse orde van advocaten (advocatenorde.nl)

In februari 2024 werd er al een voorzet gedaan op anti-witwas wetten in de EU. Overheden benoemen het als anti-witwas. In het Bitcoin domein heet het "The War on Privacy". Het is een serie wetten die het mogelijk moeten maken elke burger in kaart te brengen met een digitaal paspoort en een score. HIER een video van onderzoeksjournalist Whitney Webb om de - War in privacy - in de context te begrijpen. Eerder zijn er plannen gemaakt voor een wetgeving die een gebruiker die contanten tussen de €3.000 en €10.000 gebruikt voor transacties, gemonitord moet worden. Daarnaast werd er een plan gemaakt voor een verbod op het gebruiken van contanten met een waarde hoger dan €10.000.

 

Maart 2024 Anti-witwas wet | nieuwe wet

De nieuwe wet stelt een beperking in op het uitgeven van contant geld. Er wordt beschreven dat contante transacties tot maximaal €3.000 mogen plaatsvinden als je een consument bent. Als je een bedrijf bent dan mag dat maximaal €10.000 zijn. Boven dat bedrag ben je illegaal bezig. Je kunt dus als consument goederen boven de €3.000 niet meer contant afrekenen. De anti-witwas wet wordt uitgebreid met het illegaal maken van transacties via decentrale wallets. Afgelopen week werd dat bekend gemaakt. Het maken van transacties via decentrale wallets wordt je dus bemoeilijkt. Decentrale wallets hebben het kenmerk dat je geen persoonsgegevens af hoeft te geven. Je transacties zijn in dat geval door overheden niet te traceren. Overheden willen in het kader van het eerder benoemde digitale paspoort, de social creditscore en de introductie van een CBDC uiteraard exact weten wie jij bent, wat je hebt, waar je aan besteedt, waar je naartoe gaat en hoe je leeft. Als jij decentrale wallets gebruikt en peer-to-peer transacties maakt, hebben zij geen zicht op jou als persoon. Let erop dat het gaat om het maken van transacties. Het beheren van een decentrale wallet is (nog) niet onder vuur. Je kunt dus jouw Ledger gewoon houden. Je kunt ook je decentrale wallet gewoon houden. En ja, je kunt ook gewoon transacties blijven maken. Van decentrale wallet naar decentrale wallet.

Wat gebeurt er in de praktijk.

Het doel van deze wetgeving is onder andere het afschrikken van crypto-gebruikers. Bijvoorbeeld een winkelier die net toe was aan Bitcoin-betalingen zal door de wet afgeschrikt worden omdat hij betaald kan worden door een klant vanaf een decentrale wallet. De winkelier zou dan eerst moeten verifiëren of de klant betaalt vanaf een centrale wallet, dus met wallet met persoonsgegevens daaraan gekoppeld. Doet hij dat niet en de wallet wordt als "decentraal" bestempeld door overheden dan kan de winkelier beperkingen opgelegd krijgen. Het is dus een ontmoedigingsbeleid. Het bestempelen van "decentraal" door overheden kan al gauw worden gedaan. Het zijn in feite alle wallets zonder persoonsgegevens. Daar hoeven zij geen uitgebreid onderzoek voor te doen. Dat leggen zij tegen die tijd waarschijnlijk zo uit. Toch is het voor overheden lastig te achterhalen wie een eigenaar is van een decentrale wallet. De druk zal dus vooral op de ontvanger liggen (boetes etc.).

 

Hoe kun je alsnog betalen : 

Het beperken van van cashgeld tot maximaal €3.000 bij een transactie in contanten is symbolisch. Wanneer was het voor het laatst dat jij €3.000 cash meebracht voor een aankoop in een winkel of bij je APK-keuring? Het gegeven dat we steeds meer in een Digitale Euro worden geduwd en contanten uit de maatschappij worden verbannen, wijzen alleen maar meer naar de noodzaak van het gebruik van Bitcoin. Bitcoin is het antwoord op het verbod op cash. Als de fietsenwinkel een €3.000 Bitcoin betaling accepteert via een peer-to-peer transactie is dat gewoon een transactie tussen koper en verkoper zonder dat een overheid daar in mee hoeft te kijken. Je hoeft geen cash te gebruiken. Je gebruikt Bitcoin. Je zou zelfs je Ledger kunnen vullen met €3.000 aan Bitcoin en die overhandigen aan de fietsenwinkel. Laat je dus niet afschrikken. Er zijn talloze opties om elkaar te betalen. Bitcoin is daarin jouw nummero uno

 

Je moet je meer verdiepen in de fundamenten van Bitcoin als peer-to-peer cashsysteem en je moet leren Bitcoin bankieren vanaf nu. Je moet weten hoe je transacties maakt een een holistisch banksysteem opzet waar  je (voorlopig ook) gewoon cash mee uit de muur trekt. Ik nodig je uit voor een gesprek om zaken te bespreken. HIER mijn agenda. Check ook de all-in cursus deal om te leren Bitcoin bankieren.

 

Moet je nu afscheid nemen van je decentrale wallets en Ledger? :

NEEN! We nemen nergens afscheid van en al helemaal niet van decentrale opslagapparaten, wallets en platformen. We gaan juist nog meer decentraal werken. Het peer-to-peer betalen wordt essentieel. Je zou je kapitaal steeds meer decentraal moeten gaan beheren. Je staat nu op een kruispunt: je bent een Bitcoiner, of je bent het niet. Je kiest dit jaar voor (corrupt) klassiek of de Bitcoin levensstijl. Je zult je Bitcoin met hand en tand moeten beheren en verdedigen. Het kopen van Bitcoin is niet de uitdaging. Het blijven bezitten van jouw Bitcoin in de lengte van dagen ongeacht alle wetgeving, regels, FUD-berichten en aanvallen op privacy zul je moeten doorstaan. Vertrouw op het domein met alle technische vooruitgang. Reken op de Bitcoin fundamenten als cash-systeem en vrijheidsbewaker. Over de wereld zijn er mensen bezig met Bitcoin en blockchain. Dat zijn over het algemeen mensen met een zeer grote technische vaardigheid en kennis Zij lopen 15 jaar voor op de klassieke wereld. Onthoud dat steeds.. HIER een essentiële video vanuit het domein. Bekijk de video. Het geeft je POWER (to the people!).

 

Boek een gesprek in mijn agenda om de toekomst en je strategie te bespreken


DOCUMENTEN